Insourcing schoonmaak mogelijks toch goedkoper dan uitbesteding

Submitted by ACOD UGent on do, 04/03/2025 - 17:02

(Read this article in English)

(update vrijdag 4 april 2025: correctie berekening)

ACOD vraagt de kandidatenduo's rector/vicerector om een standpunt in te nemen over de mogelijke insourcing van de schoonmaak. Wij maakten het onderstaande standpunt over aan de huidig bekende duo's (Petra en Herwig en Rik en Ilse), en zullen hun antwoord ook publiceren. 

Op het Bestuurscollege van de UGent van vrijdag 4 april staat een agendapunt over de schoonmaak aan de UGent. Daarin wordt voorgesteld om het huidige contract met ISS met 6 maanden te verlengen, en een nieuwe aanbesteding te doen om de schoonmaak ook daarna verder via uitbesteding te laten uitvoeren. 

In de documenten wordt gesteld dat het terug in eigen beheer nemen van de schoonmaak een stuk duurder zou zijn (zo'n 3,5 miljoen euro).

Wij doken zelf eens in de cijfers, en maakten berekeningen op basis van een insourcingscenario dat het management in 2020 zelf maakte. We gingen uit van verschillende scenario's. We maakten telkens een berekening voor een insourcing als statutairen, als contractuelen mét en zonder vervangingspool voor ziekte: 

  • Uit tellingen vanwege de vakorganisaties bij ISS wordt uitgegaan van een 110 à 120 VTE's in de schoonmaak aan de UGent. Rekeninghoudend met nog eens 10% extra personeel ter vervanging bij ziekte zijn alle scenario's (contractueel en statutair) goedkoper dan outsourcing.
  • Vanuit het UGent-management kregen we het cijfer dat er momenteel 140 VTE's zouden zijn in de schoonmaak aan de UGent. We maakten op basis van dat cijfer twee scenario's (een met daarbovenop 10% vervangers, één zonder). Ook die scenario's zijn goedkoper als gewerkt wordt met statutairen, en zijn vergelijkbaar met de huidige kostprijs bij contractuele tewerkstelling.
  • Tenslotte maakten we een scenario waarbij we berekenden hoeveel VTE's we aan de UGent-voorwaarden als statutair zouden kunnen tewerkstellen. Daaruit blijkt dat we het aantal schoonmaakcollega's kunnen laten stijgen met maar liefst 24,3 VTE [update vrijdag 4 april 2025: correctie berekening: 24,3 VTE ipv 40,4 VTE]  tegenover het huidige aantal, zonder extra kosten tov. het huidige contract met ISS. 

ACOD blijft daarom pleiten voor een insourcing van de schoonmaak. Niet alleen omdat het ons geld kan besparen, maar ook omdat de loon -en arbeidsvoorwaarden aan de UGent fundamenteel beter zijn voor het schoonmaakpersoneel. De lonen liggen na 10 jaar bijna 200€ per maand hoger dan in de privésector, op het einde van de loopbaan is dat bijna 1.400€/maand. Ook de verlofregeling, pensioenen en andere secundaire voorwaarden zijn fors beter dan in de schoonmaaksector. 

Bovendien zou de insourcing een oplossing kunnen betekenen voor het probleem van vervangingen bij ziekte dat bij ISS nog steeds speelt, en zou er een einde komen aan de asociale praktijk van mensen op tijdelijke werkloosheid te plaatsen tijdens verlofperiodes. 

Wij vragen dan ook: 

  • Het opnieuw overwegen, onderzoeken en voorbereiden van een insourcing van de schoonmaak aan de UGent 
  • Voorlopig geen nieuwe aanbestedingsprocedure op te starten, of minstens de huidige aanbesteding zo te gunnen dat ze elk jaar eenzijdig kan worden stopgezet door de UGent 
  • Eerst een grondige evaluatie maken van de verschillende scenario's tot insourcing, rekeninghoudend met de reële cijfers rond het aantal VTE's in de schoonmaak 
  • Bij een eventuele aanbesteding te voorzien dat het gebruik van tijdelijke werkloosheid bij verlofperiodes wordt verboden 
  • Een maandelijks overzicht per site maken van afwezigheden en vervangingen, en dit te delen met de syndicale delegaties aan de UGent en bij ISS, zodat zij kunnen toezien op een correcte vervangingsprocedure. 

Omwille van transparantie delen wij onze berekeningen. Je kan deze terugvinden in bijlage onderaan dit artikel.