Drie weken geleden publiceerden we als ACOD reeds ons standpunt over de insourcing van de schoonmaak aan de UGent.
We berekenden dat voor de prijs die de UGent momenteel betaalt voor de schoonmaak via de externe onderaannemer ISS wij intern 165 VTE’s schoonmaakcollega’s zouden kunnen aanwerven, dat zijn bijna 25 VTE meer dan diegene die vandaag worden tewerkgesteld via ISS.
Die mensen zouden ook opmerkelijk betere voorwaarden krijgen: een loon dat tussen de 200€ en 1.400€ hoger ligt dan wat zij vandaag verdienen, meer verlofdagen, betere pensioenen en betere secundaire arbeidsvoorwaarden.
Wij menen dat het een vorm van respect is tegenover de collega’s die alle dagen zorgen voor een propere werkomgeving aan de UGent om deze insourcing te voorzien. Ons volledige standpunt kan je nalezen in dit artikel.
We vroegen ook naar de reactie van de kandidatenduo’s in de rectorverkiezingen.
Concreet stelden we hen de volgende vragen:
- Het opnieuw overwegen, onderzoeken en voorbereiden van een inscourcing van de schoonmaak aan de UGent
- Voorlopig geen nieuwe aanbestedingsprocedure op te starten, of minstens de huidige aanbesteding zo te gunnen dat ze elk jaar eenzijdig kan worden stopgezet door de UGent
- Eerst een grondige evaluatie maken van de verschillende scenario's tot insourcing, rekeninghoudend met de reële cijfers rond het aantal VTE's in de schoonmaak
- Bij een eventuele aanbesteding te voorzien dat het gebruik van tijdelijke werkloosheid bij verlofperiodes wordt verboden
- Een maandelijks overzicht per site maken van afwezigheden en vervangingen, en dit te delen met de syndicale delegaties aan de UGent en bij ISS, zodat zij kunnen toezien op een correcte vervangingsprocedure.
We publiceren zoals aangekondigd de standpunten van beide duo’s.
Rik en Ilse wensten geen standpunt te formuleren over de vragen die we hen voorlegden. De reden die ze daarvoor aangeven is dat ze menen dat de discussie in het Bestuurscollege moet worden gevoerd, en dat zij dus op voorhand hierover geen standpunt willen innemen.
Petra en Herwig pleiten voor een grondig onderzoek door een onafhankelijke instantie om het scenario van insourcing te vergelijken met de huidige externe uitbesteding. Ze reageren ook positief op onze vraag voor een grondigere controle op afwezigheden en vervangingen, en deze info ook te delen met de syndicale delegaties van de UGent en ISS.
De volledige standpunten kan je nalezen via de volgende links:
Ondertussen konden we lezen in het overzicht van de beslissingen van het Bestuurscollege van vrijdag 4 april 2025 (zie pagina 13) dat men voorlopig doorzet met het voorzien van een uitbesteding.
We kregen vanuit het huidige management ook nog geen uitnodiging om de scenario’s rond insourcing die we berekenden grondiger te bekijken. We zijn alvast blij dat Petra en Herwig aangeven bereid te zijn tot zo’n grondiger onderzoek, en hopen dat dit er kan komen, ongeacht wie verkozen zal worden als rector.
ACOD zal blijven pleiten voor de insourcing van onze collega’s in de schoonmaak. Dit is niet alleen veruit de meest sociale oplossing, het is volgens onze berekeningen ook voordeliger dan verder te werken via uitbesteding.