PANO-reportage over Schild en Vrienden: ACOD roept op tot deelname aan de protestacties tegen haat en geweld

Submitted by ACOD UGent on do, 09/06/2018 - 16:53

De reportage van PANO over Schild en Vrienden die gisterenavond op de VRT werd vertoond heeft velen geschokt. Ook ACOD UGent wil haar afschuw uiten over het racisme, seksisme en de oproepen tot geweld die blijkbaar veelvuldig worden gedeeld en verspreid binnen deze extreemrechtse groep.

Jammer genoeg verbazen de feiten ons echter niet: de voorbije jaren waren er reeds verschillende incidenten die er op leken te wijzen dat Schild en Vrienden méér was dan zomaar een onschuldige rechtse groepering. Zo waren leden van deze organisatie betrokken bij agressies tegenover stakingspiketten, bijvoorbeeld aan het station Gent Sint-Pieters, en hebben ze ook geprobeerd de recente staking bij IVAGO te breken. Tijdens de jaarlijkse acties op Internationale Vrouwendag op 8 maart aan de UGent bestookten leden van Schild en Vrienden de organisatoren van deze acties met seksistische boodschappen, en met memes waarin het fascisme werd verheerlijkt. Tenslotte was er ook de schandalige manier waarop Dries Van Langenhove en Schild en Vrienden zich schuldig maakten aan transfobie naar aanleiding van de geslachtsverandering van VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck.

ACOD nam herhaaldelijk deel aan protestacties naar aanleiding van deze incidenten, en riep hier ook het personeel van de UGent toe op. De feiten die naar voren kwamen in de PANO-reportage tonen echter aan dat binnen Schild en Vrienden niet alleen seksistische, racistische en homofobe ideeën nog prominenter en vulgairder verspreid worden dan we al vreesden, het blijkt ook dat deze groep oproept tot geweld tegen andersdenkenden. Hiermee is de ware aard van dergelijke extreemrechtse organisaties nu voor iedereen duidelijk.

Als vakbond komen we op voor een solidaire maatschappij waarin eenieder een plaats heeft, ongeacht geslacht, gender, religie, etnische afkomst of seksuele voorkeur. We vinden dan ook dat organisaties en individuen die op een dergelijke manier racisme, seksisme, homofobie en oproepen tot geweld verspreiden geen plaats hebben aan onze universiteit, laat staan in onze bestuursorganen. Wij steunen de rector dan ook volledig in zijn beslissing om een tuchtprocedure op te starten tegen Dries Van Langenhove.

Tegelijk wil ACOD er op wijzen dat er naast Dries Van Langenhove en Schild en Vrienden andere organisaties en individuen zijn die expliciet vermeld werden in de betrokken PANO-reportage, en die zich ook schuldig maken aan gelijkaardige feiten. We denken hierbij in de eerste plaats aan de plaatsvervanger van Dries Van Langenhove in de Raad van Bestuur, Louis Stoop, maar ook het NSV en KVHV, waarmee Schild en Vrienden nauwe banden onderhoudt, en waarvan leden regelmatig aanwezig waren op acties van Schild en Vrienden. Wij zullen niet tolereren dat zij de tradities van Schild en Vrienden aan de UGent zouden verderzetten.

ACOD roept daarom ook alle personeelsleden en studenten van de UGent op om aanwezig te zijn op de protestacties vanavond donderdag 6 september 2018 om 18u aan de Stadshal in het centrum van Gent, en op dinsdag 25 september 2018 om 12u aan het rectoraat van de UGent. Een massale opkomst zal duidelijk maken dat er aan onze instelling geen plaats is voor oproepen tot racisme, seksisme, antisemitisme, homofobie of het gebruik van geweld.