ACOD UGent lanceert campagne voor minimumloon van 14€ per uur aan de UGent

Submitted by ACOD UGent on di, 05/14/2019 - 07:05

Sinds enkele maanden wordt binnen het ABVV campagne gevoerd rond deze eis van een minimumloon van 14€/uur. Uit recent onderzoek van Testaankoop bleek dat steeds meer Belgen het moeilijk hebben om rond te komen: 39% kan nooit sparen, 68% heeft het moeilijk om te sparen. Steeds meer mensen moeten niet alleen besparen op vrijetijdsuitgaven, hobby’s of vakantie, maar moeten aan het einde van de maand ook de keuze maken tussen de facturen voor verwarming, voedsel, vervoer of medische kosten. Bij die groep zit ook een stijgend aantal werkenden.

Een brutoloon van 14€/uur betekent voor een voltijdse tewerkstelling een nettoloon van +/- 1.700€: een minimum indien men na aftrek van kosten voor huisvesting, energie, medische uitgaven, voeding en andere basisbehoeften toch nog iets wil overhouden voor sparen en ontspanning. Bij een lager inkomen kunnen mensen al snel onder de armoedegrens duiken, vooral bij onverwachte kosten, een grote herstelling, ziekte of andere tegenslag. In de groep die er het slechtst aan toe is zitten vooral veel vrouwen en alleenstaande ouders. Voor ons is het onaanvaardbaar dat iemand die voltijds werkt niet aan dit minimum zou komen.

Ook aan de UGent duiken heel wat salarisschalen onder dit minimum. Zo moet een personeelslid dat zijn loopbaan start in functieklasse D maar liefst 12 jaar werken alvorens aan die 14€ te komen, in functieklasse C is dat 6 jaar, en zelfs een collega die start in functieklasse B heeft dit pas na één jaar. Opmerkelijk: in de meeste privébedrijven van dezelfde grootte als de UGent liggen die lonen redelijk wat hoger: een goed voorbeeld is de schoonmaaksector – een typische lageloonsector – waar de startlonen hoger liggen dan aan de UGent.

ACOD UGent pleit dan ook voor:

  • Een minimumloon van 14€/uur voor iedereen aan de UGent.
  • De UGent moet ook aan onderaannemers eenzelfde minimum opleggen.
  • Massaal inzetten op statutaire vaste benoeming waar mogelijk, en de invoering van een aanvullende ziekteverzekering voor contractuelen: ziek zijn mag niet tot loonverlies en armoede leiden!

Mee naar aanleiding van het resultaat van de recentste onderhandelingen rond een nieuw Interprofessioneel Akkoord (IPA) organiseert onze vakbondskoepel ABVV op dinsdag 14 mei 2019 een nationale actiedag voor meer koopkracht en tegen ongelijkheid. Een van de eisen die het ABVV hiermee naar voor wil brengen is het optrekken van het minimumloon naar 14 euro bruto per uur, of ongeveer 2300 euro bruto per maand. ACOD UGent trapt op deze symbolische dag haar campagne op gang waarmee zij bovenstaande eisen wil proberen te realiseren aan de UGent.

ACOD UGent zal op dinsdagmorgen 14 mei 2019 tussen 8u en +/- 10u30 met een piket aanwezig zijn bij het rectoraat om te informeren en sensibiliseren rond onze campagne voor een degelijk minimumloon van 14 euro bruto per uur aan de hand van bijgevoegd pamflet. Kom zeker ook eens langs!
Aansluitend volgt er over de middag ook nog een sensibiliseringsactie aan de Brug.

Dit is natuurlijk nog maar de eerste stap. De komende maanden zullen wij blijven campagne voeren aan de UGent rond dit thema, je hoort zeker nog van ons. Wil je zeker op de hoogte blijven, hou onze website in de gaten, schrijf je in op onze nieuwsbrief (zie in de linkerkolom op onze homepagina, contacteer ons via acod@ugent.be, of volg ons via twitter en facebook.

Onze 14 euro-campagne heeft ook een specifieke facebookpagina waar je het volledige verloop mee kan volgen.