ACOD UGent roept iedereen op om deel te nemen aan de nationale Manifestatie voor een sterke Sociale zekerheid op dinsdag 28 januari 2020 in Brussel

Submitted by ACOD UGent on wo, 01/08/2020 - 20:54

Op 28 januari organiseert het ABVV een 'Manifestatie voor een sterke Sociale zekerheid.' Met deze betoging komt het ABVV samen met het maatschappelijke middenveld op voor een sterke en correct gefinancierde sociale zekerheid.

Wij roepen al onze leden op om massaal deel te nemen aan deze manifestatie!

Om iedereen de mogelijkheid te geven om mee te gaan naar de betoging werd er een stakingsaanzegging ingediend voor deze datum.

Waarom deze manifestatie?

In september stelden we al vast dat het tekort in de Sociale Zekerheid bij ongewijzigd beleid kan oplopen tot 6,4 miljard euro in 2024. Dit betekent dat zonder politieke wil en sociale maatregelen, onze pensioenen, onze gezondheidszorg en onze sociale voordelen lager gaan uitvallen en zwaar onder druk komen te staan. Daardoor gaan er stemmen op om de sociale zekerheid te splitsen. Het ABVV laat dit niet zomaar passeren.

Genoeg gedraald. Tegenover politieke immobiliteit moet iemand het initiatief nemen. We vieren dit jaar 75 jaar sociale zekerheid. Geconfronteerd met de huidige uitdagingen, uitlatingen en bedreigingen van sommige actoren, wil het ABVV met gebalde vuist duidelijk maken dat onze sociale zekerheid moet worden versterkt, correct gefinancierd en georganiseerd blijven op federaal niveau.

Miranda Ulens, algemeen secretaris ABVV (bron: ABVV-persbericht 20/12/2019)

Lees meer over het belang van een sterke sociale zekerheid in het pamflet van de manifestatie dat je in bijlage onderaan dit bericht kan terugvinden.

Het eisenplatform

Met deze manifestatie gaan wij voor:

  • een minimumpensioen van 1500 euro netto per maand, een wettelijke pensioenleeftijd op 65 jaar
  • sociale uitkeringen boven de armoedegrens
  • betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg
  • een uitkeringsgarantie voor wie zijn job verliest of voor jongeren die uit school komen
  • een rechtvaardige financiering van onze sociale zekerheid en dus een eerlijke bijdrage van kapitaal en vermogenden

Praktisch

Waar/wanneer? De betoging vertrekt om 11u aan het station Brussel-Noord. De deelnemers verzamelen aan het station (Simon Bolivar en Albert II-laan) vanaf 10u.

Vervoer? Om het vervoer naar de manifestatie in goede banen te kunnen leiden is op voorhand inschrijven verplicht!
Schrijf je in via dit online formulier ten laatste tegen zondag 26 januari om 23 uur.
In een aantal stations voorziet het ABVV op dinsdagmorgen 28 januari een onthaal. Deze stations en de uurregeling kan je terugvinden in bijlage onderaan dit bericht.

  • Ben je ingeschreven? Dan ligt je treinticket klaar in het desbetreffende station. Na de actie wordt ook nog een lunchvergoeding van 10 euro gestort.
  • Ben je niet ingeschreven of wil je vertrekken uit een ander station, dan dien je zelf een treinticket te kopen. Je bezorgt dit zelfgekochte treinticket voor 21 februari 2020 aan de dienst Communicatie en Actie, t.a.v. Pascale Vandeputte, Vrijdagmarkt 9, 9000 Gent of je scant je treinticket in (voor- en achterzijde) en mailt dit tijdig door naar ovl@abvv.be. Vergeet niet je naam, rijksregisternummer en bankrekeningnummer te vermelden op dit treinticket! Het bedrag van je treinticket en je lunchvergoeding wordt vervolgens op je rekening gestort.

Geef ons ook een seintje per mail op ACOD@UGent.be als je meegaat naar de betoging. Voor wie vertrekt vanuit het station Gent Sint-Pieters: we spreken af om 9u30 aan de voorkant van het station.

Parcours? We manifesteren op het gebruikelijke parcours van Brussel Noord, de Albert II-laan, naar Rogier en Kruidtuin om dan via Pacheco, Berlaimont en de Keizerinlaan langs station Brussel Centraal en de Kunstberg, de Keizerslaan en vervolgens de Accoleystraat en de Stalingradlaan uit te komen op de Europaesplanade aan station Brussel Zuid. Er volgen toespraken en er is animatie voorzien aan het eindpunt bij Brussel Zuid.

Oproep van de organisatoren: Maak lawaai, verhef je stem, maak muziek, maar verknal de betoging niet met hinderlijke en gevaarlijke bommetjes!

Modaliteiten stakingsaanzegging: Iedereen moet kunnen manifesteren. Daarom werd er dan ook een stakingsaanzegging ingediend voor deze datum.
Ook als je geen andere mogelijkheden hebt om je vrij te maken kan je dankzij deze stakingsaanzegging die dag toch gewettigd afwezig zijn op het werk zodat je kan meegaan naar de manifestatie.
Als je staakt zal je werkgever wel het loon voor die dag afhouden van je maandloon. Als je bent aangesloten bij ACOD, dan ontvang je in dat geval een stakingsvergoeding.
Om deze stakingsvergoeding te ontvangen dien je ons je loonbrief te bezorgen waarop UGent de loonafhouding wegens staking zal hebben vermeld. Vermoedelijk zal dit pas op de loonbrief van februari 2020 zijn.

Wij roepen al onze leden op om massaal deel te nemen aan deze manifestatie!