Ook dit jaar geldt de halve dag dienstvrijstelling op de eerste werkdag van januari

Submitted by ACOD UGent on ma, 01/11/2021 - 17:14

We vangen op dat er bij redelijk wat collega's onduidelijkheid heerst over het lot van de halve dag dienstvrijstelling die traditioneel wordt toegekend op de eerste werkdag van het jaar aan de personeelsleden die op die dag in de voormiddag komen werken. Dit jaar viel deze eerste werkdag op maandag 4 januari 2021.

In andere jaren sluit de halve dag dienstvrijstelling aan op de verschillende nieuwjaarsrecepties en -ontbijten die op die eerste voormiddag plaatsvinden. Door de coronacrisis konden deze traditionele activiteiten dit jaar echter helaas niet doorgaan, en verliep deze eerste werkdag van het jaar anders dan gewoonlijk. Langs deze weg willen we graag verduidelijken dat deze halve dag dienstvrijstelling ook dit jaar niet is weggevallen. Wie op maandag 4 januari in de voormiddag aan het werk was heeft recht op een halve dag dienstvrijstelling.

Wie op maandagnamiddag 4 januari (al dan niet verplicht, bvb ikv de examens) aan het werk was, kan deze halve dag dienstvrijstelling op een later moment recupereren volgens. Dit gebeurt in overleg met de leidinggevende, op een analoge manier als voor de opname van gewone verlofdagen. Wie op maandagvoormiddag niet aan het werk was, heeft - net als andere jaren - geen recht op de halve dag dienstvrijstelling. Bvb:wie verlof nam op maandag 4 januari dient hiervoor een volledige dag verlof op te nemen.

Op de UGent-portaalsite (zie de vakantiekalender 2021 en de regeling personeelsinzet examenperiode januari 2021 (zie p. 4 bovenaan ivm recup)) en in bijlage onderaan dit bericht kan je de afspraken terugvinden over deze halve dag dienstvrijstelling.

Aarzel niet om ons te contacteren via ACOD@UGent.be mocht je verdere vragen hebben, of mocht je problemen ondervinden om deze halve dag dienstvrijstelling te recupereren.