Neem samen met ACOD UGent deel aan de nationale betoging voor meer loon op maandag 20 juni 2022

Submitted by ACOD UGent on ma, 06/13/2022 - 17:39

Op maandag 20 juni organiseert het gemeenschappelijk vakbondsfront een Nationale Betoging in Brussel. De centrale eis van deze nationale manifestatie is meer loon. De energiekosten en de prijzen in de supermarkten kennen een ongeziene stijging. De loonindexering volstaat niet om deze stijgende leefkost volledig op te vangen. Tegelijkertijd zijn er heel wat bedrijven die - zelfs tijdens corona - torenhoge winstcijfers behaalden. Op de pamfletten en affiches onderaan dit artikel vind je meer informatie en cijfermateriaal om dit alles te staven.

Ook de UGent-personeelsleden zien hun maandelijkse leefkosten sterk stijgen, en ook aan onze universiteit is er al sinds 2007 geen algemene verhoging van de loonbarema's meer geweest. Tegelijk is de werkdruk de voorbije jaren steeds verder toegenomen, onder andere doordat de Vlaamse overheid de decretaal vastgelegde regels voor de stijging van de financiering van het hoger onderwijs systematisch niet nakomt.

ACOD UGent roept dan ook alle UGent-personeelsleden op om mee te komen manifesteren in Brussel op maandag 20 juni 2022!

Hoe kan ik afwezig zijn op het werk om deel te nemen aan deze manifestatie?

ACOD heeft een stakingsaanzegging ingediend zodat alles personeelsleden die dit wensen op deze dag via staking kunnen deelnemen aan de nationale betoging.

Merk op: maandag 20 juni 2022 is op zich geen algemene staking. De hoofddoelstelling is om zo talrijk mogelijk aanwezig te zijn op de nationale manifestatie in Brussel. Wie dit wenst mag dit zeker ook doen via bvb het opnemen van een verlofdag of recup. Voor dit niet kan of niet wenst, is er wel steeds de mogelijkheid om te staken om zo mee te kunnen gaan naar Brussel.

Als je staakt, dan hoef je hier geen speciale meldingen over te doen naar UGent toe. Wel kan het aan te raden zijn om praktische afspraken te maken met je directe collega's, zodat zij weten dat je die dag niet aanwezig zal zijn op het werk.

Voor al wie op maandag 22 juni 2022 zonder andere wettige reden (ziekte, vakantieverlof, recup, ...) afwezig is op het werk aan UGent, wordt verondersteld dat zij op die dag staken. Voor die dag zal je dan geen loon ontvangen.

Staak je op maandag 20 juni 2022 en ben je aangesloten bij ACOD?

Bezorg ons dan je UGent-loonbrief waarop die dag loon wegens staking werd ingehouden. Je kan je loonbrief doormailen naar ACOD@UGent.be of je kan een afdruk van de loonbrief bezorgen aan een van onze afgevaardigden. Wij zorgen dan voor de uitbetaling van de stakingsvergoeding. Deze bedraagt 30 euro voor een volle dag loonverlies, of een gedeelte daarvan voor wie slechts deeltijds loonverlies heeft.

Staak je op maandag 20 juni 2022 en ben je aangesloten bij ACV of VSOA?

Neem dan best contact op met jouw vakbond om te vragen wat bij hen de afspraken zijn voor het bekomen van een stakingsvergoeding.

Praktische afspraken

De Nationale Betoging vertrekt op maandag 20 juni 2022 om 11u aan het Station Brussel-Noord.

ACOD-leden die dit wensen kunnen een treinticket (heen en terug) aanvragen waarmee je vanaf een 10-tal verschillende Oost-Vlaamse stations op die dag naar Brussel te gaan. Aan die treinstations is er maandagmorgen ook een onthaal voorzien vanuit onze koepelvakbond ABVV waar deze aangevraagde treinticketten zullen worden verdeeld. De concrete lijst met de stations en de uren van onthaal en vertrek zijn terug te vinden in de bijlage met de treinregeling die je kan terugvinden onderaan dit artikel.

Je kan een treinticket aanvragen door het online formulier in te vullen dat je kan terugvinden door op deze link te klikken, of door de QR-code te scannen die je kan terugvinden op de treinregeling en op de verschillende andere pamfletten in bijlage bij dit artikel.

Met ACOD UGent verzamelen we vanaf 9u15 aan het Station Gent Sint-Pieters. Geef ons zeker een seintje per mail naar ACOD@UGent.be als je maandagmorgen ook van daar vertrekt!