Neem deel met ACOD UGent aan de klimaatbetoging – Walk for Your Future in Brussel op zondag 23 oktober

Submitted by ACOD UGent on wo, 10/19/2022 - 09:47

ACOD UGent neemt op 23 oktober deel aan de klimaatbetoging in Brussel. Leden van ACOD kunnen een gratis treinticket bekomen om naar de betoging te gaan. Wij roepen onze leden aan de UGent op om met ons mee te gaan.

De energiecrisis verergert de klimaatcrisis. Op zondag 23 oktober organiseert de Klimaatcoalitie (waar ook de vakbonden inzitten) een grote Klimaatmars.  De mars komt er naar aanleiding van de 27ste internationale Klimaatconferentie.  Deze gaat door van 6 tot 18 november in Egypte. 

Plots zitten de fossiele brandstoffen opnieuw in de lift.  Dat helpt de strijd tegen de opwarming van onze aarde niet.   Klimaatongelijkheid is ook machtsongelijkheid. Verschillende sociale ongelijkheden zoals inkomen, vermogen, opleiding, gender, etniciteit komen samen als laagjes bovenop elkaar. Daardoor ontstaan machtsverhoudingen die maken dat we leven in een wereld waar sommige groepen erg kwetsbaar zijn terwijl andere bijna volledig beschermd leven.  Ook in ons land.  Het is geen toeval dat vooral mensen met een laag inkomen wonen in overstromingsgebieden of wonen in steden zonder tuin of publieke ruimtes, waar de warmte tijdens de zomer onhoudbaar is.  Daarom stappen ook vakbonden mee op in de mars.

Ook de UGent staat voor heel wat klimaatuitdagingen: ook onze gebouwen moeten klimaatneutraal gemaakt worden. De nodige financiering ontbreekt daarvoor. ACOD UGent wil de overheid wijzen op haar verantwoordelijkheid en pleit voor meer middelen voor het onderwijs, ook om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen.

Praktisch:

  • Wie deelneemt aan de mars & lid is van het ABVV/ACOD, krijgt zijn treinticket terugbetaald.  Bezorg je treinticket terug aan ACOD UGent.  Vermeld op het treinticket je rekeningnummer en je naam (en voor de zekerheid ook je geboortedatum, voor het geval er ook nog iemand anders is met dezelfde naam).  Wij betalen dit ticket dan terug.  Het treinticket inscannen kan ook natuurlijk. Je kan de scan sturen naar acod@ugent.be.
  • In Gent (aan station Gent-Sint-Pieters) zal een ABVV-standje staan waar gratis tickets te verkrijgen zijn voor wie lid is of zich lid maakt.  Jongeren (dwz die nog niet werken) kunnen zich gratis lid maken (ter plaatse).  Er is ABVV-onthaal voorzien door onze jongeren Ruben en Jasper, vanaf 11u.
  • In Brussel verzamelt ACOD Onderwijs aan het Hendrik Consciencegebouw (Koning Albert II-laan 15, vlakbij het Noordstation) vanaf 13u
  • Neem je graag met ons deel aan de betoging, laat ons iets weten via acod@ugent.be, zo houden we bij wie er met ons meestapt!