Oproep: voer mee actie tegen de komst van Filip Dewinter - geen plaats voor haat en racisme aan de UGent!

Submitted by ACOD UGent on wo, 11/23/2022 - 09:46

Op donderdag 1 december is Filip Dewinter uitgenodigd door KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) om aan de UGent zijn boek over “omvolking” voor te stellen.

De omvolkingstheorie is een extreemrechtse en nazistische complottheorie, die beweert dat er een doelbewuste vervanging plaatsvindt van de Westerse autochtone bevolking door migranten met een niet-westerse cultuur. De theorie heeft geen enkele wetenschappelijke grond, en inspireerde zelfs extremistische moorden.

Ondertussen werden reeds verschillende initiatieven genomen om hiertegen te protesteren: zo was er een open brief (zie ook hier), en recent ook een oproep door een grote groep UGent-academici.

Op basis van de aangekondigde protesten werd reeds aangekondigd dat de meeting niet zal doorgaan op de campus Blandijn; ze werd verplaatst naar de Universiteitsstraat. Dit is een eerste overwinning: voor extreemrechts zou het organiseren van een dergelijke meeting op deze campus een grote symbolische overwinning zijn geweest.

Toch blijft de aanwezigheid van Dewinter aan onze instelling een groot probleem. Daarom werd er opgeroepen voor twee protestacties.

Een eerste op donderdag 24 november, om 12u30 aan het rectoraat.

Een tweede actie zal plaatsvinden op 1 december zelf. We verzamelen vanaf 17u30 voor een korte betoging door de studentenbuurt, en eindigen rond 19u aan de Vooruit. Daar zal een grote meeting tegen haat en racisme plaatsvinden. Meer info vind je hier en hier.

Wij roepen alle leden van ACOD UGent op om deel te nemen aan deze activiteiten.