Onderwijsbetoging 23 april Brussel – stakingsaanzegging ACOD + actieweek 7-15 mei

Submitted by ACOD UGent on wo, 04/17/2024 - 11:01

Op 23 april 2024 zal er in Brussel een onderwijsbetoging doorgaan. Voor de eerste keer sinds 1996 zal het om een nationale betoging gaan: zowel de Nederlandstalig als de Franstalig onderwijsvakbonden roepen gezamenlijk op om op straat te komen. De bedoeling is om ons als sector éénsluidend te laten horen voor de verkiezingen van juni. Want de problemen in het onderwijs lopen in grote lijnen gelijk, over de taalgrens, en over de grenzen van de onderwijsniveaus heen: een structurele onderfinanciering, een hoge werkdruk, en een hele reeks hervormingen waarbij het personeel in het onderwijs niet wordt gehoord.

Ook aan de UGent merken we dit: de voorbije jaren stonden in het teken van zware besparingen en top-downhervormingen. Uit de recente welzijnsenquête bleek dat de werkdruk voor alle personeelscategorieën erg hoog ligt, en dat er weinig perspectief is op verbetering. Het is daarom belangrijk dat ook wij onze stem laten horen in Brussel, samen met de collega’s van het leerplichtonderwijs, en onze collega’s van over de taalgrens.

ACOD UGent roept dan ook op om deel te nemen aan deze betoging!

Praktisch

Er geldt een stakingsaanzegging voor alle personeelsleden aan de UGent. Let op: deze stakingsaanzegging is wel specifiek bedoeld om naar de betoging te gaan. Leden van ACOD die staken en deelnemen aan de betoging, kunnen een stakingsvergoeding aanvragen indien de UGent je loon voor die dag heeft ingehouden. Hiervoor mag je ons per mail naar ACOD@UGent.be de loonbrief bezorgen waarop de inhouding van loon wegens staking staat aangerekend. De stakingsvergoeding voor een volledige dag loonverlies bedraagt 40 euro. 

De betoging vertrekt om 10u aan het Centraal Station in Brussel, en zal kort voor 11u eindigen aan het Surlet de Chokierplein (op 10-15min te voet van Brussel-Centraal, en vlak naast Metro Madou waar je de metro naar Brussel-Zuid kan nemen). Hier zullen vervolgens een aantal toespraken worden gehouden. 

Met ACOD vertrekken verzamelen we aan het station Gent Sint-Pieters om 9u, vanwaar we de trein nemen naar Brussel om 9u23. Wil je graag mee met ons: geef ons een seintje!

Wat betreft het treinvervoer: koop zelf je treinticket aan, wij zorgen achteraf voor de terugbetaling. Stuur ons na de actie per mail naar ACOD@UGent.be een scan door van je treinticket, en vermeld hierbij ook je naam, je rijksregisternummer, en je bankrekeningnummer. 

Noteer alvast ook: van 7 tot 15 mei volgen er nog regionale acties. De actie in Oost-Vlaanderen is voorzien op 15 mei in Gent. We houden jullie verder op de hoogte, maar noteer die datum alvast in je actie-agenda!