Het systeem van de ZAP-bevorderingen wijzigt vanaf 1 oktober 2012

Submitted by ACOD UGent on di, 09/25/2012 - 17:50

Vanaf 1 oktober 2012 zullen er drie bevorderingstrajecten zijn voor ZAP-leden: de vlakke loopbaan, de functionele loopbaan en (voor een beperkte groep toponderzoekers) de fast-track procedure. Tegelijk wordt ook het aantal reguliere evaluaties gewijzigd.

1. De vlakke loopbaan

Dit is de voortzetting van het huidige systeem waarbij men na een aantal jaar binnen een bepaalde graad en mits gunstige evaluaties [= "goed" of "zeer goed"] bevordert naar de volgende graad van het ZAP. Dit systeem blijft bestaan voor de bevordering van:

  • hoofddocent 1 naar hoofddocent 2: dit gebeurt op basis van 10 jaar anciënniteit als hoofddocent 1 en twee gunstige reguliere evaluaties, waarbij de laatste reguliere evaluatie gunstig moet zijn
  • hoogleraar naar (buiten)gewoon hoogleraar: dit gebeurt op basis van 8 jaar anciënniteit als hoofddocent 1 en twee gunstige reguliere evaluaties waarbij de laatste reguliere evaluatie gunstig moet zijn

2. De functionele loopbaan voor docenten niet-TT en hoofddocenten

Dit is een nieuwe bevorderingswijze waarbij elke docent niet-TT (dwz een docent die niet is opgenomen in het Tenure Track stelsel) na minimum 5 jaar kan bevorderen naar hoofddocent, en elke hoofddocent na minimum 10 jaar kan bevorderen naar hoogleraar. Deze bevordering is gebaseerd op het behalen van persoonlijke doelstellingen. Verder dient men ook nog steeds te beschikken over twee gunstige reguliere evaluaties, waarbij de laatste reguliere evaluatie gunstig moet zijn.

Concreet zullen door de faculteit voor alle docenten niet-TT en alle hoofddocenten persoonlijke doelstellingen worden opgesteld op het vlak van onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Deze doelstellingen dienen in een periode (of "cyclus") van 5 jaar te worden behaald. Dit is min of meer vergelijkbaar met het systeem van de persoonlijke doelstellingen van de docenten in het Tenure Track-stelsel.

Indien het ZAP-lid de doelstellingen niet behaalt na een cyclus van 5 jaar, kan deze lopende cyclus worden verlengd tot 6 jaar, en daarna eventueel nog tot 8 jaar en tot 10 jaar. Hierbij blijven de persoonlijke doelstellingen ongewijzigd. Tijdens de looptijd van een cyclus kunnen de persoonlijke doelstellingen enkel worden gewijzigd mits een uitdrukkelijke motivering, bijvoorbeeld indien er zich belangrijke veranderingen voordoen in de opdracht van het betrokken ZAP-lid (extra opleidingsonderdelen doceren, ...) of indien er zich externe wijzigingen voordoen waardoor het behalen van de doelstellingen in het gedrang kan komen (aanzienlijke beperking van de mogelijkheden tot projectfinanciering, ...). Indien men de persoonlijke doelstellingen na 10 jaar nog niet heeft behaald, wordt een nieuwe cyclus van 5 jaar gestart met nieuwe persoonlijke doelstellingen.

Docenten buiten het Tenure Track stelsel bevorderen bij het behalen van hun persoonlijke doelstellingen na één cyclus van 5 jaar (eventueel verlengd tot 6, 8 of 10 jaar) tot hoofddocent eerste salarisschaal.

Hoofddocenten eerste salarisschaal bevorderen na positieve evaluatie van twee cycli van 5 jaar met persoonlijke doelstellingen tot hoogleraar. Deze twee cycli hoeven niet noodzakelijk op elkaar aan te sluiten. Elke cyclus kan indien nodig worden verlengd tot 6, 8 of 10 jaar. Eenmaal een cyclus positief werd geëvalueerd, blijft deze behouden voor de rest van de loopbaan. Elke hoofddocent kan bijgevolg in het nieuwe systeem na minimaal 10 jaar bevorderen tot hoogleraar. Dit is een aanzienlijke verbetering tegenover het huidige systeem van gecontingenteerde bevorderingen, waarbij men geen enkele zekerheid heeft of men ooit hoogleraar zal worden, en waarbij niet de persoonlijke verwezenlijking maar wel de competitie met de collega-hoofddocenten doorslaggevend is. (Ter informatie: in 2014 wordt nog een laatste ronde van facultaire gecontingenteerde bevorderingen voorzien.)

Op aandringen van ACOD werd bovendien de graad van hoofddocent tweede salarisschaal behouden als bevorderingsgraad in de vlakke loopbaan (zie onder punt 1). Dit betekent dat de hoofddocenten eerste salarisschaal die na 10 jaar in deze graad de twee positief geëvalueerde cycli met persoonlijke doelstellingen niet hebben behaald om te bevorderen naar hoogleraar, maar die wel voldoen aan de vereiste van de gunstige reguliere evaluaties, automatisch bevorderen naar hoofddocent tweede salarisschaal.

Verder werd, eveneens op vraag van ACOD, voorzien dat indien een ZAP-lid door zwangerschap of langdurige ziekte gedurende een bepaalde periode afwezig is, de persoonlijke doelstellingen op vraag van het betrokken ZAP-lid kunnen worden gewijzigd opdat ze haalbaar zouden zijn binnen de periode dat het ZAP-lid effectief aan het werk is. Men moet wel minimum 36 maanden effectief aan het werk zijn geweest alvorens het behalen van de persoonlijke doelstellingen voor de lopende cyclus kan worden beoordeeld.

Er worden overgangsmaatregelen voorzien voor wie momenteel reeds docent, hoofddocent of hoogleraar is.

3. De fast-track procedure voor toponderzoekers

Dit is een procedure voor versnelde bevordering van hoofddocent naar hoogleraar. Hierbij zullen vanaf 2016 tweejaarlijks een aantal bevorderingsplaatsen worden voorzien, die via een universiteitsbrede competitieve procedure zullen worden toegekend aan de hoofddocenten met het beste onderzoeksdossier.

Elke hoofddocent met een excellent onderzoeksdossier en van wie de laatste reguliere evaluatie gunstig is, zal kunnen kandideren voor een vervroegde bevordering via de fast-track procedure. De selectie zal gebeuren door een "fast-track commissie" die zal bestaan uit 5 ZAP-leden van de UGent en 5 experts niet verbonden aan de UGent, allen voorgesteld door de universitaire Onderzoeksraad.

Wijziging van het aantal reguliere evaluaties

Tot op heden wordt elk ZAP-lid tweejaarlijks geëvalueerd. Samen met de invoering van het nieuwe ZAP-bevorderingsmodel wordt het systeem van de reguliere evaluaties gewijzigd. Voortaan geldt:

  • docenten in het Tenure Track stelsel worden niet onderworpen aan reguliere evaluaties, maar krijgen een eindevaluatie in het laatste jaar van hun aanstelling
  • docenten buiten het Tenure Track stelsel en hoofddocenten eerste salarisschaal worden tweejaarlijks geëvalueerd
  • hoofddocenten tweede salarisschaal, hoogleraren en (buiten)gewoon hoogleraren krijgen een eerste evaluatie twee jaar na de eerste aanstelling of benoeming in, of bevordering naar de desbetreffende graad. Vervolgens worden zij vierjaarlijks geëvalueerd.