25/09 - 12u Rectoraat UGent: Actie tegen haat en geweld nav. PANO-reportage Schild en Vrienden: ACOD UGent roept het UGent-personeel op om massaal aanwezig te zijn

Submitted by ACOD UGent on ma, 09/17/2018 - 16:54

Wij verwijzen vooreerst naar onze vorige oproep in verband met deze zaak die we op 6 september 2018 reeds lanceerden.

Als vakbond komen we op voor een solidaire maatschappij waarin eenieder een plaats heeft, ongeacht geslacht, gender, religie, etnische afkomst of seksuele voorkeur. We vinden dan ook dat organisaties en individuen die op een dergelijke manier racisme, seksisme, homofobie en oproepen tot geweld verspreiden geen plaats hebben aan onze universiteit, laat staan in onze bestuursorganen.

Ondertussen is Dries Van Langenhove, de leider van Schild en Vrienden, geschorst als student aan de UGent. Hij kan voorlopig niet meer deelnemen aan de vergaderingen van de Raad van Bestuur, waar hij studentenvertegenwoordiger was. Zijn opvolger Louis Destoop, ook prominent lid van Schild en Vrienden, nam intussen ontslag als raadslid. Hiermee is voorlopig een belangrijke stap gezet.

Toch is het probleem hiermee niet definitief opgelost. In de Sociale Raad van de UGent, en ook in andere bestuurs- en beleidsorganen van de UGent, zitten nog steeds leden van Schild en Vrienden. Daarnaast zijn er ook de extreemrechtse studentenorganisaties NSV en KVHV, waarmee Schild en Vrienden nauwe banden onderhoudt, en waarvan leden regelmatig aanwezig waren op acties van Schild en Vrienden. Zij hebben de voorbije jaren de activiteiten van Schild en Vrienden gefaciliteerd, en er actief aan deelgenomen. Wij zullen niet tolereren dat zij de tradities van Schild en Vrienden aan de UGent zouden verderzetten.

Onze oproep is dan ook:

  • Geen leden van Schild en Vrienden in de Sociale Raad, of andere bestuurs- en beleidsorganen van de UGent;
  • Een schorsing voor studentenorganisaties NSV en KVHV die Schild en Vrienden hebben gefaciliteerd en actief hebben ondersteund;
  • Een universiteit vrij van racisme, seksisme, antisemitisme, homofobie of extreemrechts geweld;
  • Voor een sociaal beleid, investeringen in onderwijs en andere openbare voorzieningen om de sociale voedingsbodem van extreemrechts weg te nemen.

ACOD roept daarom ook alle personeelsleden en studenten van de UGent op om aanwezig te zijn op de protestactie op dinsdag 25 september 2018 om 12u aan het rectoraat van de UGent (zie deze link). Een massale opkomst zal duidelijk maken dat er aan onze instelling geen plaats is voor oproepen tot racisme, seksisme, antisemitisme, homofobie of het gebruik van geweld.

Daarnaast kan u desgewenst ook nog de studentenpetitie ondertekenen op https://wijzijnmetmeer.weebly.com/