ACOD vraagt het universiteitsbestuur om de collega’s in de schoonmaak niet op economische werkloosheid te laten plaatsen, maar hen dienstvrijstelling te geven wanneer het schoonmaakprogramma wordt afgebouwd

Submitted by ACOD UGent on wo, 03/18/2020 - 16:41

Gisteren brachten we jullie al bericht over hoe we ons als vakbond engageren om ervoor te zorgen dat alle beschermingsmaatregelen rond Corona die worden genomen op een sociaal correcte manier worden uitgevoerd, zodat ook diegenen die het zwakst staan in deze maatschappij de bescherming krijgen die ze nodig hebben. Dat bericht vind je hier.

Vandaag kregen we het bericht dat schoonmaakbedrijf ISS zich klaarmaakt om ook voor het poetspersoneel van ISS economische werkloosheid aan te vragen. Zij wachten daarvoor op een beslissing van de UGent over wat er moet gebeuren met de schoonmaak binnen onze gebouwen.

Als vakbond verzetten we ons heel duidelijk tegen het op economische werkloosheid plaatsen van de collega’s in de schoonmaak.

Op het moment dat heel wat collega’s de mogelijkheid kregen om thuis te werken, werd aan deze mensen gevraagd om er extra veel aandacht aan te besteden dat onze gebouwen proper gemaakt werden, en gedesinfecteerd werden. Zij zorgden daarmee voor de veiligheid van ons allemaal.

Economische werkloosheid zou betekenen dat zij nu een inkomensverlies van 30% zouden lijden, terwijl het hier gaat om enkele van de minst betaalde jobs aan de UGent. Voor velen zou dit een grote financiële kater zijn.

Telewerken is voor deze mensen uiteraard geen optie. UGent-personeelsleden die in deze situatie zitten (bvb. het personeel van de studentenresto’s) kregen daarom ook dienstvrijstelling.

Wij willen dat de UGent ook haar sociale verantwoordelijkheid opneemt tegenover de collega’s die elke dag onze lokalen kuisen, en ook hen dienstvrijstelling geeft. Dit betekent geen meerkost voor de UGent: zij zou gewoon de onderaannemer kunnen doorbetalen, ook als er geen diensten kunnen geleverd worden.

Deze mensen toch op economische werkloosheid plaatsen zou in de feiten betekenen dat de UGent naar aanleiding van deze coronacrisis bespaart op deze personeelsleden. Dit is voor ons onaanvaardbaar.

Wij herhalen daarom onze dringende vraag om ook deze collega’s dienstvrijstelling te geven, indien het schoonmaakprogramma de komende dagen zou worden afgebouwd.