Vanaf 1 februari tot en met 30 september 2013 kunnen bepaalde personeelsleden van de HoGent, de HoWest en de Arteveldehogeschool kandideren voor de interne ATP-vacatures van de UGent

Submitted by ACOD UGent on do, 03/07/2013 - 10:31

Zoals in een vorig bericht over de integratie reeds vermeld, komen de academiserende hogeschoolopleidingen van HoGent, HoWest en Artevelde op 1 oktober 2013 over naar de UGent. Samen met deze opleidingen komen ook een aantal personeelsleden van de hogescholen mee over, en worden zij personeelslid aan de UGent. In de aanloop naar deze integratie zullen een aantal personeelsleden van de hogeschool mee kunnen kandideren voor interne ATP-vacatures aan de UGent.

Over wie gaat het?

Het gaat enerzijds over het administratief en technisch personeel verbonden aan de opleidingen die op 1 oktober 2013 overkomen naar UGent. Zij komen op 1 oktober sowieso mee over en worden volwaardig personeelslid aan de UGent.

Anderzijds zijn ook de personeelsleden betrokken die aan de hogeschool werk verrichten voor meerdere opleidingen, waarbij een aantal van deze opleidingen overkomt naar de UGent, en een aantal van deze opleidingen bij de hogeschool blijft. Het gaat hier meestal om personeelsleden uit de centrale administratie van wie niet kan worden gezegd dat ze specifiek voor de ene of de andere opleiding werken. Zij worden vanuit het standpunt van de integratie ook wel de "niet eenduidig toewijsbare personeelsleden" genoemd. Zowel de ATP-leden als de contractuele personeelsleden die zich in deze situatie bevinden, komen in aanmerking om deel te nemen aan de interne vacatures van de UGent. Voor de contractuele personeelsleden geldt wel nog als bijkomende voorwaarden dat zij moeten voldoen aan de decretale voorwaarden om aan de hogeschool te kunnen worden benoemd, en dat zij reeds op 1 oktober 2012 aan de hogeschool moeten zijn verbonden geweest.

De lijsten met de personeelsleden van de academische opleidingen en de niet eenduidig toewijsbare personeelsleden zijn nog niet definitief vastgesteld, waardoor het precieze aantal nog niet bekend is, maar in totaal zullen meerdere honderden personeelsleden in aanmerking komen om deel te nemen aan de interne ATP-vacatures van de UGent.

Waarom deze maatregel?

Voor de laatstgenoemde groep van zogenaamd niet eenduidig toewijsbare personeelsleden dienen de UGent en de betrokken hogeschool onderling een aantal afspraken te maken. Doordat een groot aantal opleidingen verhuist van de hogeschool naar de UGent zouden een aanzienlijk aantal van deze personeelsleden hun taken bij de hogeschool zien wegvallen. Ook zou de hogeschool geen financiering meer ontvangen van de overheid om deze personeelsleden verder te werk te stellen. Aan de UGent zullen er daarentegen wel taken bijkomen door de toename van het aantal studenten, lesgevers en onderzoekers. Er is voorzien dat tussen de UGent en de hogescholen een regeling moet worden uitgewerkt over hoe dit personeelsprobleem voor beide instellingen zal worden opgelost.

Er is tussen de instellingen overeengekomen dat dit probleem reeds ten dele kan worden opgelost doordat de UGent een aantal van de betrokken personeelsleden van de hogescholen zal overnemen. Deze overname zal gebeuren op basis van concrete interne vacatures bij de UGent waarvoor zij kunnen kandideren, en aan de hand van een gewone selectieprocedure waarbij deze kandidaten en de interne UGent-kandidaten op eenzelfde manier worden beoordeeld. Er is dus geenszins sprake van een voorkeursbehandeling.

Naast deze overname van personeelsleden zal de UGent, zoals door de overheid voorzien, ook nog een bepaald bedrag betalen aan de hogeschool om een evenredig deel van de overige niet eenduidig toewijsbare personeelsleden verder te helpen financieren. Dit bedrag neemt af na verloop van tijd. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de verloning van de niet eenduidig toewijsbare personeelsleden die worden overgenomen door de UGent.

Wat zijn de gevolgen?

Vooreerst zorgt deze regeling ervoor dat de betrokken personeelsleden van de hogescholen, van wie een groot aantal sowieso op 1 oktober 2013 UGent-collega’s zullen worden, nu reeds de mogelijkheid krijgen om de overstap te maken naar de UGent, en om zich hierbij kandidaat te stellen voor een welbepaalde vacature aan de UGent. Voor wie verplicht overkomt op 1 oktober is het niet steeds even duidelijk of de taken aan de UGent dezelfde zullen blijven als aan de hogeschool. Deze mogelijkheid om zelf actief te kandideren voor een bepaalde functie geeft meer houvast aan deze personeelsleden. Verder is het voor de niet eenduidig toewijsbare personeelsleden niet duidelijk wat de toekomst zal brengen aan de hogeschool, vooral dan nadat de bijkomende financiering vanuit de UGent zal zijn verdwenen. Het is voor hen van groot belang om de mogelijkheid te krijgen om mee met de academische opleidingen over te stappen naar de UGent of, wat de statutaire personeelsleden betreft, naar het integratiekader. Het eerstgenoemde zal nu reeds kunnen via deze interne vacatures voor zij die dat wensen.

Uit deze regeling volgt echter ook dat er meer mogelijke kandidaten zijn bij de interne ATP-vacatures aan de UGent, naast de UGent-personeelsleden die wensen te muteren of bevorderen. Ook voor personeelsleden die momenteel nog worden tewerkgesteld op tijdelijke contracten kan dit een extra hindernis vormen. Indien er een statutaire plaats wordt open verklaard zijn er immers meer personen die eerst intern kunnen kandideren voor deze plaats. Dit is het gevolg van het absurde wervingsbeleid van de UGent waarbij vele personeelsleden eerst jaren hun job uitoefenen in tijdelijke statuten, om dan vervolgens nogmaals te moeten solliciteren voor hun eigen functie wanneer deze uiteindelijk dan toch statutair wordt open verklaard. Hieromtrent blijft ACOD haar eis herhalen dat de UGent voor alle structurele functies meteen in een vaste tewerkstelling zou voorzien, in plaats van jarenlang aan te modderen met tijdelijke statuten zoals nu gebeurt.

Ons standpunt

ACOD is van mening dat het voorstel belangrijke mogelijkheden biedt aan de personeelsleden die betrokken zijn bij de integratie, onder wie een groot aantal ten laatste op 1 oktober 2013 sowieso UGent-collega’s zullen worden. De mogelijke nadelen staan los van de situatie van deze toekomstige collega’s, maar hangen samen met het wervingsbeleid van de UGent dat wij binnen onze instelling moeten en zullen aanpakken. Daarom is ACOD akkoord gegaan met dit voorstel van de UGent om aan de voornoemde personeelsleden van de hogescholen de mogelijkheid te geven om tussen 1 februari en 1 oktober 2013 deel te nemen aan de interne ATP-vacatures van de UGent.