Standpunt acod aanvullend pensioen en contractuelen

Submitted by ACOD UGent on ma, 04/20/2015 - 17:55

(follow this link for the English version)

De voorbije weken ging er heel wat media-aandacht naar de precaire situatie van de contractuele personeelsleden aan de UGent, en daarmee samenhangend de UGent-reglementering rond de aanvullende pensioenverzekering voor contractuelen. Hierover was reeds sinds enkele maanden een intensief overleg aan de gang tussen de vakorganisaties en het universiteitsbestuur. In reactie op de mediaberichtgeving heeft de UGent gecommuniceerd dat zij nog tegen deze zomer tot een met de vakbonden onderhandelde oplossing wenst te komen voor de aangehaalde problemen. ACOD is er nog steeds van overtuigd dat in het dossier over de pensioenen en de contracten van (on)bepaalde duur een dergelijke onderhandelde oplossing met het bestuur inderdaad wenselijk en mogelijk is.

Omdat wij talloze vragen hebben gekregen over de standpunten van ACOD in dit dossier, willen wij u bij deze verder informeren.

Voor ACOD gaan deze onderhandelingen over drie zaken:

1) Er moet een oplossing komen voor de problematiek van het aanvullend pensioen

Elk contractueel personeelslid moet een aanvullend pensioen krijgen als aanvulling op de veel te lage wettelijke pensioenen. Dit is heel belangrijk voor deze personeelsleden, aangezien in België de wettelijke pensioenen van werknemers in de privésector en van contractuele personeelsleden bij de overheid tot de laagste van Europa behoren.

De standpunten van ACOD hierover zijn:

  • er moet voor alle contractuele personeelsleden aan de UGent een aanvullend pensioen worden opgebouwd dat de betrokkenen in staat stelt om op een menswaardige manier van hun welverdiende pensioenrust te genieten;
  • voor de contractuele personeelsleden die tot nog toe werden uitgesloten van een aanvullend pensioen, dient de UGent in een substantiële tegemoetkoming te voorzien;
  • er kan niet worden geraakt aan door de UGent in het verleden reeds aangegane engagementen mbt een individueel aanvullend pensioen.

2) Er moet een nieuwe werkwijze komen rond de contracten van onbepaalde duur

Aan de UGent heeft een meerderheid van de contractuele personeelsleden een tijdelijk contract, wat een heel onzekere tewerkstelling is. Een langdurige tewerkstelling door een opeenvolging van kortlopende arbeidscontracten is niet alleen sociaal onaanvaardbaar, het is in veel gevallen ook gewoonweg onwettig.

De standpunten van ACOD hierover zijn:

  • voor contractuele personeelsleden dient het contract van onbepaalde duur de norm te zijn;
  • de UGent dient op structurele wijze inplacement te organiseren: het is onaanvaardbaar dat personeelsleden worden ontslagen "omdat er geen werk meer is" terwijl er elders binnen de instelling vraag is naar een personeelslid in een vergelijkbare functie. Dit komt niet alleen de betrokkenen maar ook de instelling als geheel ten goede, aangezien ervaren werkkrachten op die manier niet verloren gaan voor de UGent.

3) Het loopbaanbeleid aan de UGent dient verder uitgebouwd te worden en dient toegepast te worden voor alle personeelsleden, ongeacht hun type contract of tewerkstelling

Het kan niet dat personeelsleden beperktere loopbaanrechten en -mogelijkheden krijgen omdat zij met een tijdelijk contract zijn tewerkgesteld, en dit terwijl zij hetzelfde werk verrichten als hun vaste collega's.

De standpunten van ACOD hierover zijn:

  • voor alle tijdelijke contractuele personeelsleden moeten dezelfde rechten op periodieke graadverhogingen worden voorzien als voor hun vaste collega's, onder dezelfde voorwaarden mbt het vereiste aantal gunstige evaluaties. De huidige werkwijze waarbij een dergelijke salarisverhoging afhankelijk is van de goodwill of willekeur van de individuele budgethouders is niet verdedigbaar;
  • de werkwijze rond werving van nieuwe personeelsleden moet worden herbekeken. Deze dient te verlopen via correcte procedures zonder duur extern bureau, en dit ongeacht het type van contract of tewerkstelling. De gebruikte selectiecriteria en -proeven moeten relevant zijn voor de functie;
  • alle contractuele ATP-leden moeten kunnen meedoen aan interne ATP-vacatures. Het is onaanvaardbaar dat sommige mensen enkel aan de derde, externe, ronde kunnen deelnemen, terwijl ze al jaren aan de UGent werken, zelfs met goede evaluaties.

ACOD wil ingaan op de uitnodiging van het universiteitsbestuur en via onderhandelingen proberen om tot een resultaat te komen waar zoveel mogelijk personeelsleden bij gebaat zijn.

Als u nog vragen heeft, contacteer ons via ACOD@UGent.be