Breng zeker ook voor de 2e ronde opnieuw je stem uit voor de rectorverkiezingen

Submitted by ACOD UGent on wo, 04/26/2017 - 18:00

We willen jullie opnieuw oproepen om je stem uit te brengen voor de rectorverkiezingen.

De tweede verkiezingsronde gaat door van woensdag 26 april om 9u tot vrijdag 28 april om 12u. Je kan je stem dus nu onmiddellijk uitbrengen.

Net als vorige week kan je stemmen via de verkiezingsapplicatie op https://verkiezingen.ugent.be (je dient hiervoor in te loggen met je UGent-account).

Op wie je stemt is een persoonlijke keuze. Het is niet onze gewoonte om als vakbond stemadvies te geven, maar deze keer willen we dat wel doen.

We roepen iedereen op om zijn stem uit te brengen voor het kandidatenduo Rik Van de Walle (kandidaat-rector) en Mieke Van Herreweghe (kandidaat-vicerector).

In de eerste ronde behaalden zij een resultaat van 57.76 procent. Belangrijk is dat zij hierbij ook een duidelijke meerderheid behaalden bij alle kiezersgroepen zonder uitzondering, zowel bij ZAP, AAP, ATP, en studenten.

Om verkozen te worden moeten de nieuwe recto en vicerector minstens 2/3 of dus 67 procent van de stemmen behalen. Dit resultaat werd niet bereikt in de eerste ronde en daarom is een tweede verkiezingsronde nodig.

We zijn van mening dat het belangrijk is voor onze universiteit dat er snel duidelijkheid komt in deze verkiezingen. Het personeel is niet gebaat bij verdere aanvallen op de UGent.

Daarnaast komen de antwoorden van Rik en Mieke in redelijke mate tegemoet aan de vragen die we gesteld hebben in het programma van ACOD voor de rectorverkiezingen.

Dat betekent natuurlijk niet dat we hen, als zij verkozen zouden worden, onvoorwaardelijk zullen steunen. Er zullen zeker discussies zijn waar we een verschillende positie zullen hebben. Daarbij zullen we als ACOD uiteraard het belang van het personeel blijven verdedigen. We hebben er echter vertrouwen in dat deze discussies met Rik en Mieke op een duidelijke en inhoudelijke manier zullen kunnen worden gevoerd.

We hopen dan ook dat alle kiezers zich spoedig zullen verenigen om deze nieuwe rector en vicerector met (ten minste) de vereiste 2/3 meerderheid voor te dragen om onze instelling gedurende de komende 4 jaar te leiden. Een dergelijk duidelijk en eendrachtig signaal kan onze instelling alleen maar ten goede komen.

Twijfel je nog over je stem, dan kan je via deze link het programma vinden van ACOD UGent voor de rectorverkiezingen, evenals de antwoorden die de kandidaten ons hierop bezorgden. We maakten eveneens een analyse van deze antwoorden waarbij we willen aangeven waar de verschillen liggen, en hoe deze antwoorden zich verhouden tot de positie van ACOD.

De opsplitsing van de stemresultaten per kiezersgroep van de eerste ronde evenals de deelnamecijfers kan je terugvinden op de website van UGent.

We roepen iedereen op om zeker een stem uit te brengen.