Extra dagen geboorteverlof ook voor UGent-personeelsleden

Submitted by ACOD UGent on ma, 01/11/2021 - 13:35

Naar aanleiding van de recente wijzigingen in de federale wetgeving wordt het aantal dagen geboorteverlof uitgebreid. Het gaat hier om een specifiek aantal dagen omstandigheidsverlof dat een personeelslid als kersverse vader of meemoeder kan opnemen na de bevalling van de partner.

Tot nu toe kon men dan 10 werkdagen geboorteverlof opnemen, en dit binnen de 4 maanden na de bevalling. Vast benoemde personeelsleden krijgen gedurende deze 10 dagen hun loon doorbetaald. Contractuele en tijdelijk statutaire personeelsleden (bvb assistenten) en bursalen krijgen gedurende de eerste drie dagen hun loon doorbetaald, en kunnen voor de resterende dagen een uitkering bekomen bij hun mutualiteit.

Met deze nieuwe wijziging wordt het aantal dagen geboorteverlof uitgebreid:

  • met 5 extra werkdagen (= in totaal 15 werkdagen geboorteverlof) voor geboortes vanaf 1 januari 2021
  • met 10 extra werkdagen (= in totaal 20 werkdagen geboorteverlof) voor geboortes vanaf 1 januari 2023

Ook UGent-collega's kunnen voortaan gebruik maken van deze uitbreiding van het geboorteverlof. Deze wijziging - die meteen van kracht wordt - werd onderhandeld op donderdag 7 januari 2021 en goedgekeurd op de raad van bestuur van vrijdag 8 januari 2021.

Merk op: er is wel een specifieke regeling voor de verloning gedurende deze extra dagen geboorteverlof. Statutaire personeelsleden behouden gedurende de eerste tien werkdagen hun volledige salaris zoals voorheen maar vanaf de elfde dag ontvangen zij nog slechts 82% van hun salaris. Het bedrag van het salaris waarop deze 82% wordt berekend is bovendien beperkt tot een maximum van 26.230 € bruto per jaar voor een voltijdse tewerkstelling (bedrag nog te verhogen volgens de index van de lonen). Dit komt overeen met het uitkeringsbedrag dat contractuele en tijdelijk statutaire personeelsleden en bursalen via hun mutualiteit ontvangen vanaf de 4e werkdag geboorteverlof.

Met ACOD zijn we voorstander van een gelijke behandeling van alle personeelsleden ongeacht hun statuut, maar hierbij willen we wel dat de voorwaarden voor iedereen naar boven toe worden aangepast, en niet naar beneden zoals hier gebeurt. ACOD heeft er tijdens de besprekingen over het nieuwe verlofreglement dan ook op aangedrongen dat het universiteitsbestuur voor de contractuele en tijdelijk statutaire personeelsleden en de bursalen een aanvullend bedrag zou betalen bovenop de uitkering die zij ontvangen van hun mutualiteit in geval van bvb geboorteverlof of zwangerschapsrust. Op die manier zouden deze collega's ook hun volwaardige netto-inkomen behouden tijdens deze verlofperiodes. Dit is geen onredelijke vraag, aangezien ook bepaalde andere publieke werkgevers een dergelijke aanvulling toekennen aan hun contractuele en/of tijdelijke werknemers.

Het bestuur weigerde echter om in te gaan op deze vraag, en volgt nu in plaats hiervan blijkbaar het slechte voorbeeld van de Vlaamse overheid door niet het inkomen van de contractuelen te verhogen maar het salaris van de vast benoemde personeelsleden te verlagen voor de extra dagen geboorteverlof.

De extra dagen geboorteverlof zijn zeker welkom voor jonge ouders om hen een stukje meer ademruimte te geven voor het opnemen van de vele extra taken die gepaard gaan met de geboorte van een kindje. Deze welkome uitbreiding krijgt echter een wat zure nasmaak met deze keuze waarmee UGent zich (in tegenstelling tot in sommige andere dossiers) ditmaal niet meteen van haar meest progressieve kant laat zien ...