Fuctieclassificatie: de uitvoering

Op 30 januari 2003 keurde het bestuurscollege de tekst van het besluit goed dat onder meer de functieclassificatie invoert. Het totstandkomen van dit besluit heeft heel wat voeten in de aarde gehad en bij elke belangrijke stap en zeker bij de uiteindelijke redactie van het besluit is grondig met de vakorganisaties onderhandeld.
Wat voorligt is niet enkel de functieclassificatie maar een geheel herziene loopbaan van het administratief-technisch personeel. Het bleek immers onmogelijk de geplande vernieuwing in het personeelsbeleid enkel en alleen op de functieclassificatie toe te spitsen zonder grondige behandeling van evaluatie, vorming, enz..
Het uiteindelijk resultaat is uiteraard een compromis tussen het universiteitsbestuur en de vakorganisaties van het personeel maar dit compromis is meer dan verdedigbaar. We hebben hieromtrent, na ettelijke uren tot dagen onderhandelingen, in sectorcomité X een akkoord afgesloten en durven zeggen dat we voor het personeel heel wat bereikt hebben.
Uiteraard zullen we langzaam moeten wennen aan de overhoop gehaalde arbeidsvoorwaar-den maar het lijkt de moeite waard: voorliggende regelingen eisen van de universiteit een nooit geziene betrokkenheid bij de tewerkstelling en de loopbaan van het personeel.
Het voorliggend besluit voert de belangrijkste wijzigingen van de arbeidsvoorwaarden in sinds vele tientallen jaren en de ACOD is niet over een nachtje ijs gegaan. We hebben ons grondig geïnformeerd en kregen de hulp van specialisten van het ABVV; we hebben de voortgang van het dossier, wanneer het ernst werd, op ledenvergaderingen voorgelegd, binnen het bestuur steeds weer talloze elementen van de voorstellen besproken en tenslotte aan het personeel in een massaal bijgewoonde personeelsvergadering tekst en uitleg van de voorstellen bezorgd om hen te vragen problemen te signaleren die wij misschien over het hoofd zagen. Het resultaat van dit alles zal slechts tot iedereen doordringen wanneer we er concreet mee te maken krijgen: de functioneringsgesprekken, de evaluatie, de vierjaarlijkse verhoging, het spel met functies, de overgangsmaatregelen, enz.

Functieclassificatie

Een begrijpbare tekst over de functieclassificatie