Het vastleggen van de gepersonaliseerde doelstellingen voor het nieuwe ZAP-loopbaanmodel

Submitted by ACOD UGent on do, 01/17/2013 - 10:45

Ten laatste eind februari zullen de verschillende faculteitsraden de gepersonaliseerde doelstellingen moeten hebben goedgekeurd voor de docenten (niet Tenure Track) en hoofddocenten die aan hun faculteit verbonden zijn, en die ervoor geopteerd hebben om in te stappen in het functionele loopbaanmodel. Omdat dit een belangrijke stap is in het nieuwe loopbaanmodel, zetten we hieronder graag nog enkele aandachtspunten op een rijtje.

Ter herinnering: het functionele loopbaanmodel

Docenten buiten het Tenure Track stelsel bevorderen bij het behalen van hun gepersonaliseerde doelstellingen na één cyclus van 5 jaar tot hoofddocent eerste salarisschaal. Hoofddocenten eerste salarisschaal bevorderen na positieve evaluatie van twee cycli van 5 jaar met gepersonaliseerde doelstellingen tot hoogleraar. Voor zowel docenten als hoofddocenten geldt verder ook nog dat zij moeten beschikken over twee gunstige reguliere evaluaties (waaronder de laatst afgenomen evaluatie) van de prestaties en van de wijze van functioneren in hun huidige graad alvorens zij kunnen bevorderen.

De gepersonaliseerde doelstellingen

Het vastleggen van deze gepersonaliseerde doelstellingen, die zowel onderwijs, onderzoek als dienstverlening omvatten, is heel belangrijk voor de betrokken ZAP-leden. Van de inhoud van deze doelstellingen hangt immers af of zij deze binnen de voorgestelde periode van 5 jaar zullen kunnen behalen, en dus (na 1 of 2 van dergelijke cycli) zullen kunnen bevorderen naar de volgende ZAP-graad.

Net omdat de inhoud van deze gepersonaliseerde doelstellingen zo belangrijk is, is het vanzelfsprekend dat deze niet zomaar willekeurig aan het ZAP-lid kunnen worden opgelegd. Het vastleggen van de gepersonaliseerde doelstellingen gebeurt door de faculteitsraad, op gemotiveerd advies van de facultaire ZAP-evaluatiecommissie. Het goedgekeurde reglement voor het nieuwe loopbaanmodel vermeldt expliciet dat het betrokken ZAP-lid hierbij moet worden gehoord, en dat er naar een consensus moet worden gestreefd. Verder dienen de gepersonaliseerde doelstellingen voldoende concreet en meetbaar te worden opgesteld, zodat er achteraf minder kans is op discussie over de vraag of de doelstellingen al dan niet werden behaald.

Kan men in beroep gaan tegen de vastgelegde gepersonaliseerde doelstellingen?

Indien het betrokken ZAP-lid niet akkoord gaat met de door de faculteit vastgelegde doelstellingen, dan kan hij of zij hiertegen beroep aantekenen bij de raad van bestuur. Dit kan door binnen de 14 kalenderdagen na kennisgeving door de faculteit een met redenen omkleed bezwaarschrift per aangetekend schrijven te bezorgen aan de voorzitter van de raad van bestuur. De betrokkene kan aan de raad van bestuur vragen om gehoord te worden, en kan zich hierin laten bijstaan.

De raad van bestuur wordt bij de behandeling van het beroep geadviseerd door een universitaire ZAP-commissie. Deze commissie wordt voorgezeten door de academisch beheerder, en bestaat uit de decanen van alle faculteiten, de directeur onderwijsaangelegenheden en de directeur onderzoeksaangelegenheden. De decaan en/of directeur verbonden aan een bepaalde faculteit is niet aanwezig wanneer een dossier van deze faculteit wordt behandeld.

De raad van bestuur onderzoekt of de beslissing van de faculteitsraad redelijk en billijk is, en conform het universiteitsbrede referentiekader zoals terug te vinden via deze link.

Als de raad van bestuur vaststelt dat dit niet het geval is, zal zij wijzigingen aanbrengen aan de gepersonaliseerde doelstellingen.

Indien het betrokken ZAP-lid niet akkoord gaat met de beslissing van de raad van bestuur, kan hij of zij natuurlijk ook nog steeds naar de Raad van State stappen. Dit dient te gebeuren binnen de 60 dagen na de mededeling van de beslissing van de raad van bestuur.

Kunnen de gepersonaliseerde doelstellingen worden gewijzigd tijdens de 5-jarige cyclus?

Mits uitdrukkelijke motivering kunnen tijdens de functionele loopbaan de gepersonaliseerde doelstellingen van de docent of hoofddocent worden aangepast. Dit kan op gemotiveerd verzoek van ofwel de faculteit, ofwel het betrokken ZAP-lid. Dit verzoek wordt gericht aan de faculteitsraad. Een dergelijke wijziging van de gepersonaliseerde doelstellingen dient te worden goedgekeurd door de faculteitsraad, nadat deze gemotiveerd advies inwon bij de facultaire ZAP-evaluatiecommissie.

In het geval van langdurig ziekteverlof, zwangerschaps- en borstvoedingsverlof, ouderschapsverlof en palliatief verlof vanwege de docent of hoofddocent kunnen de gepersonaliseerde doelstellingen na terugkeer uit het betrokken verlofstelsel en op verzoek van de docent of hoofddocent worden aangepast.

Het spreekt voor zich dat ook tegen tussentijdse wijzigingen desgewenst beroep kan worden aangetekend.

Wat na afloop van de cyclus met gepersonaliseerde doelstellingen?

De facultaire ZAP-evaluatiecommissie toetst na afloop van elke cyclus of de gepersonaliseerde doelstellingen door het ZAP-lid werden behaald, en maakt het resultaat van deze toetsing over aan de faculteitsraad. De faculteitsraad brengt een gemotiveerd advies uit over de toetsing van de prestaties in functie van de gepersonaliseerde doelstellingen aan de raad van bestuur, die uiteindelijk beslist over het al dan niet behalen van de gepersonaliseerde doelstellingen door de docent of hoofddocent. Bij betwisting van het advies van de faculteitsraad door de betrokken docent/hoofddocent of door de academische overheid wint de raad van bestuur advies in bij de universitaire ZAP-commissie (zie hierboven). Beroep tegen de uiteindelijke beslissing van de raad van bestuur is mogelijk bij de Raad van State.

Heb je nog vragen over het nieuwe loopbaanmodel of over de gepersonaliseerde doelstellingen? Neem dan zeker contact op via ACOD@UGent.be