De loopbaanmogelijkheden na de integratie op 1 oktober 2013

Submitted by ACOD UGent on wo, 07/17/2013 - 10:00

Op 1 oktober 2013 zullen een groot aantal personeelsleden van de integrerende opleidingen in het integratiekader terechtkomen. Dit is een specifiek personeelskader binnen de Universiteit Gent dat werd opgericht naar aanleiding van de integratie, en waarbinnen een afzonderlijk personeelsstatuut en specifieke reglementen gelden die conform zijn aan de bepalingen uit het hogescholendecreet.

Het gaat meer bepaald over de volgende personeelsleden:

  • alle vast benoemde personeelsleden (1)
  • alle tijdelijk aangestelde personeelsleden in een vacant ambt (dit wil zeggen alle tijdelijk aangestelde personeelsleden behalve diegenen die door middel van een tijdelijke aanstelling iemand anders vervangen) (2)

De personen die tijdelijk zijn aangesteld als vervanger van een ander personeelslid, komen aanvankelijk ook in het integratiekader terecht, maar zullen daaruit verdwijnen van zodra hun huidige vervangingsaanstelling afloopt. Er is momenteel nog niets voorzien voor wat er daarna zal gebeuren.

Contractuele personeelsleden komen ook niet in het integratiekader terecht. Momenteel is enkel geweten dat de contracten die nog lopen op 1 oktober 2013, op die datum door de UGent dienen te worden overgenomen. De betrokken personeelsleden behouden hierbij hun contract van onbepaalde respectievelijk bepaalde duur. Er is momenteel nog geen duidelijkheid over wat er gebeurt na afloop van een contract bepaalde duur, of over wat de arbeidsvoorwaarden zijn van de contractuele personeelsleden.

Van zodra er meer duidelijkheid is rond de situatie van de vervangende personeelsleden en de contractuelen, zal ACOD hierover communiceren.

Voor de hierboven vernoemde groepen (1) en (2) met personeelsleden die in het integratiekader komen, geldt:

De personeelsleden van het onderwijzend personeel van groep 3 en groep 2 evenals de personeelsleden van het administratief en technisch personeel kunnen onder bepaalde voorwaarden, en mits zij dat wensen, op 1 oktober 2013 of op een latere datum overstappen naar het universitair kader, waar zij onder hetzelfde personeelsstatuut en dezelfde reglementering zullen vallen als de leden van het academisch personeel respectievelijk het administratief en technisch personeel in het universitair kader.

Personeelsleden van het onderwijzend personeel van groep 1 hebben niet de mogelijkheid om over te stappen, maar krijgen een degelijk loopbaanperspectief in het integratiekader. Belangrijk hierbij is ook dat op 1 oktober 2013 alle praktijkassistenten, vast benoemde assistenten en werkleiders met salarisschaal 509 worden toegevoegd aan het onderwijzend personeel van groep 1, in het statuut van lector of hoofdlector.

De keuze om al dan niet over te stappen naar het universitair kader vereist eerst dat u een duidelijk zicht heeft op de verschillende loopbaanmogelijkheden in het integratiekader en in het universitair kader. Een belangrijk deel van de loopbaanmogelijkheden in het integratiekader werd op 5 juli 2013 vastgelegd door de raad van bestuur van de Universiteit Gent in het zogenaamde integratiekader-reglement (zie hieronder). Dit reglement kwam tot stand na onderhandelingen met de vakbonden in het integratie-personeelsonderhandelingscomité, waaraan ACOD intensief heeft deelgenomen.

Er dienen door de meeste integrerende personeelsleden een aantal belangrijke loopbaankeuzes te worden gemaakt. Deze gaan niet alleen over het al dan niet overstappen naar het universitair kader, maar ook over de verdere loopbaan (bvb bevordering), ongeacht voor welk personeelskader men kiest. ACOD heeft voor elke personeelscategorie (OP3, OP2, OP1 en ATP) een pamflet opgemaakt met daarin telkens een gemotiveerd advies welke keuzes voor u, op basis van de huidige goedgekeurde teksten, de meest gunstige gevolgen zullen hebben (zie hieronder).

Daarnaast biedt ACOD u ook nog een brochure aan met daarin een bevattelijk samengevat overzicht van de inhoud van het integratiekader-reglement, samen met een beknopte vergelijking tussen de loopbaanvoorwaarden in het integratiekader en deze in het universitair kader. (zie hieronder).